Nadziewane francuskie miseczki

W weekend zaprosiliśmy Wójcików i Gabę oczywiście, na małe co nieco, w postaci napojów lekko procentowych i mocno gazowanej koli:) Ponieważ zaplanowałam to na wieczorową porę, przygotowałam małą kolację. Ciasto francuskie jak zawsze mam w zamrażarce a nadzienie to efekt przeszukiwania mojej lodówki. Pierwszy raz użyłam szpinaku z puszki i był baardzo dobry. Ponoć wyszły bardzo rewelacyjne:) Zjadłam porcyjkę na ciepło i kolejną rankiem na zimno. Polecam.

nadziewane miseczki

 

SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka 1 szt
  • pomidory z puszki 4 szt
  • pieczarki 2 szt
  • ser żółty tarty 8 łyżeczek
  • szpinak 6 łyżeczek
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • jajko 1 szt
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • szpinak 6 łyżeczek
  • przyprawy do marynowania kurczaka: czosnek bazylia oregano olej 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwałkować. Naczynia w których będziemy zapiekać wyłożyć ciastem – boki troszkę wyżej. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę , Posypać przyprawami , zalać łyżką oleju. Smażyć na rozgrzanej patelni. Naczynka wykładać warstwami: Kurczak , pomidor, łyżeczka żółtego sera tartego, plastry umytej pieczarki, łyżeczkę odsączonego szpinaku ( ja użyłam w puszce) krążki umytej, oczyszczonej czerwonej papryki. Górę przykryć masą w wymieszanego jajka, śmietany oraz pozostałego sera żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
Advertisements

One thought on “Nadziewane francuskie miseczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s