Rolada truskawkowa

Oryginalny przepis wypatrzyłam w manufakturze ciastek. Dodałam do ulubionych, ale długo nie musiał czekam na jego wykonanie. Chwilka pracy a jaki efekt. Dosłownie prawie całą zjadłam sama:) Jest przepysznie delikatna. Mus truskawkowy nadaje jej lekkości. Biszkopt nie jest zbyt słodki, więc rolada idealna na lato. Polecam.

rolada truskawkowa ok

SKŁADNIKI:

  • masa:
  • śmietanka 30% 150 ml
  • truskawki 1/2 kg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • woda gorąca 100 ml
  • biszkopt:
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Masa: śmietankę ubić mikserem, dodając cukier puder. Truskawki oczyścić , usunąć szypułki, odłożyć kilka a resztę zblendować. Jeżeli są kwaśne można dodać łyżkę cukru. Pozostałe truskawki pokroić w kosteczkę. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody( ja robię to blenderem) i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa nie może być rzadka, jeżeli nie zsiądzie się, można dodać jeszcze żelatyny Biszkopt: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Na końcu dodajemy masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 160 stopniach. Czystą ściereczkę rozłożyć i posypać cukrem pudrem. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce papierem do góry. Zwinąć ściereczkę w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa truskawkowa będzie już gotowa, rozwinąć biszkopt, ściągnąć papier, rozsmarować masę i zawinąć. Wstawić do lodówki. Można przytrzymać roladę folią spożywczą. Dekorować truskawkami . Smacznego:)
rolada truskawkowa ok 1
Reklamy

5 thoughts on “Rolada truskawkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s