Ciasto z budyniem i truskawkami

Pojawił się jeden z tych dni , w których chciałam coś zjeść ale nie wiedziałam co. Miało być to coś słodkiego ale nie za bardzo, z owocami. ale nie sałatka owocowa. Szukałam i szukałam i znalazłam. Przepis w oryginale pochodzi z blogu Śladami słodkiej babeczki. Pierwszy raz spotkałam się z tym, aby budyń piekło się w piekarniku. Czekałam niecierpliwie co z tego wyjdzie. A wyszło rewelacyjnie. Polecam 🙂kruche z budyniem (1)

SKŁADNIKI:
mąka 300 g
cukier 3 łyżki
masło 100 g
jajka 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier z wanilią 1 łyżeczka
truskawki 300 g
budyń 1 opakowanie
mleko 400 ml
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem , proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka oraz ciepłe masło. Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Tortownicę moja 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć ciasto. Następnie przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyć ilość mleka z 500 ml na 400 ml. Truskawki umyć i pokroić. Na ciasto wylać budyń – nie musi być zimny, ułożyć owoce i posypać kawałkami schłodzonego ciasta. Jeżeli ciasto jest twarde , dla ułatwienia można zetrzeć je na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp 180 stopni. Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu. Smacznego:)
zapraszam na KONKURS , w którym do wygrania fartuszek Cookie:
cookie
Reklamy

6 thoughts on “Ciasto z budyniem i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s