Krucha tarta ze szpinakiem

Jest to danie idealne dla zapracowanych, zabieganych, lub kuchennych leniwców – bo przecież każdy ma czasami lenia.  Przygotowanie szpinaku 7 minut- upieczenie tarty 20 minut. Łącznie z pokrojeniem nie więcej niż pół godzinki. W smaku rewelacja. Polecam

tarta ok

SKŁADNIKI:
szpinak mrożony 400 g
ser żółty tarty 150 g
szynka dowolna 100 g
ciasto kruche 1 opakowanie
śmietana do zup i sosów 100 ml
masło 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
ser grana padano 2 łyżki – ale można pominąć
majonez 2 łyżki
ketchup 2 łyżki
bułka tarta do posypania formy

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Szpinak- ja użyłam mrożonego, przełożyć do rondla, podgrzewać aż do całkowitego rozmrożenie. Po tym czasie dodać łyżkę masła, szczyptę soli , pieprzu oraz dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Zamieszać. Na końcu dodać ser grana padano. (można pominąć lub zastąpić innym serem). Blaszkę na której będziemy piec, posmarować tłuszczem i wysypać odrobiną bułki tartej. Rozłożyć  ciasto. Podpiec 3 minuty . Następnie wyciągnąć, wyłożyć szpinak , odrobinę sera żółtego i kawałki pokrojonej szynki. Piec 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika , posypać pozostałym serem i zapiekać do jego rozpuszczenia ok 2 minuty wystarczą. Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym. Smacznego:)

zapraszam na konkurs, w którym do wygrania fartuszek Cookie

cookie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s