(nie)zwykła caprese :)

Caprese to nic innego jak mozzarella przełożona plastrem pomidora z liśćmi świeżej bazylii. A jednak, postawiłam na miłą odmianę tej najpopularniejszej Włoskiej sałatki. Pieczone pomidory i ziarna słonecznika wspaniale wzbogaciły jej smak. Polecam:)

nie zwykła ok

SKŁADNIKI:
  • mozzarella biała 125 g
  • pomidory koktajlowe 10 szt
  • bazylia świeża 2 gałązki
  • ziarna słonecznika 1 łyżka
  • olej słonecznikowy 1 łyżka
  • sól pieprz 1 szczypta
  • bazylia suszona 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Przekroić na pół, 6 z nich ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać szczyptą soli, pieprzu, bazylii suszonej oraz ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i zapiekać 10 minut. Pozostałe pomidory pozostawić surowe. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Liście świeżej bazylii opłukać, można zostawić je w całości lub posiekać na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć upieczone i świeże pomidory, wymieszać z mozzarellą i bazylią. Danie nie wymaga żadnych sosów. Pieczone pomidory „puszczą ” soki. Smacznego:)
Reklamy

6 thoughts on “(nie)zwykła caprese :)

  1. niewielka zmiana -pieczone pomidory, a ogromnie wpływa na smak.
    zapewne wydobyło to słodycz dojrzałych czerwonych kul, a ser jeszcze dodatkowo podkreślił.
    pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s