Beignets z jabłkami

Kolejna już odsłona kuchni Michela Morana, która chyba na stałe wpisała się do mojego menu. Kolejny raz prosto i szybko. W oryginalnym przepisie nie ma cynamonu, ale nie mogłam się powstrzymać i odrobinę dodałam. Wyszło bardzo smakowicie. Polecam
Pochwalę się , że tło do zdjęcia to najnowsze dzieło córy + lekka pomoc mamusi 🙂

placki z jabłakmi

SKŁADNIKI:
jabłko 2 szt
drożdże 10 g
mąka 125 g
jajka 2 szt
mleko 200 ml
olej do smażenia
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy do posypania
sól 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć – ja nie obierałam ze skórki choć w oryginalnym przepisie tak jest. Pokroić w plastry. Wyciąć gniazda nasienne. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę oraz cynamon , dodać rozrobione w odrobinie wody drożdże oraz 2 żółtka.  Delikatnie mieszamy, stopniowo dodając mleko. Mieszamy aż masa będzie gładka, następnie łączymy z białkami. Plastry jabłek obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor. Podałam posypane cynamonem i cukrem waniliowym. Smacznego:)

Reklamy

3 thoughts on “Beignets z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s