Dietetycznie czyli chipsy z batata, marchewki i pietruszki

Kto powiedział, że na diecie nie można zjeść chipsów?? Wystarczy zrobić w wersji light:)  Oto moja propozycja świetnej przekąski. Polecam.

chipsy z batata

SKŁADNIKI:
  • batat 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • marchewka 2 szt
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1 szczypta
  • bazylia, oregano, majeranek suszone 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obrać. Następnie opłukać i osuszyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze plasterki. Batata pokroić w cienkie plastry. Wszystko przełożyć do miski. Posypać solą morską, pieprzem, oraz suszonymi ziołami jak majeranek, bazylia i oregano. Można dodać odrobinę chilli. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły plastry warzyw. Moje chipsy usmażyłam bez oleju w Tefal actifry- 20 minut. Alternatywą jest oczywiście piekarnik. Nagrzewamy do temp 180 stopni. Warzywa przekładamy na blaszkę i zapiekamy 20-25 minut. Smacznego:)

Reklamy

5 thoughts on “Dietetycznie czyli chipsy z batata, marchewki i pietruszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s