Pełnoziarniste pierogi z mascarpone i czereśniami

Odchudziłam pierogi! A wszystko za sprawą dziewczyn z blogu  DIETETYCZNIE SIOSTRO. Kiedyś myśl o lepieniu pierogów, babraniu się a na końcu o tym całym sprzątaniu, przyprawiała mnie o dreszcze. Wszystko do czasu , kiedy odkryłam ciasto parzone. Jest rewelacyjne! ugniata się w minutkę, świetnie się lepi , gotuje się w minutę od momentu wypłynięcia. Do nadzienia użyłam mascarpone light, słodziku light – który można pominąć ,a pierożki są z mąki pełnoziarnistej. Polecam!

odchudzone pierogi z mascarpone (6)

SKŁADNIKI:

  • mąka pełnoziarnista 1 1/2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • gorąca woda 1 szklanka
  • truskawki 200 g
  • mascarpone light 125 g
  • słodzik light do wypieków 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować farsz: truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać serek mascarpone oraz słodzik i wymieszać. Przygotować ciasto. Mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli oraz gorącą wodę. Odczekać aż mąka wsiąknie wodę i zagnieść ciasto. Uwaga: ciasto będzie gorące. Stolnicę wysypać odrobina mąki. Z gotowego ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki a następnie lekko rozwałkować. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i dobrze skleić. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego:)
odchudzone pierogi z mascarpone (1)
Reklamy

8 thoughts on “Pełnoziarniste pierogi z mascarpone i czereśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s