Shish kebab z grilla

Kuchnia arabska z reguły nie jest prosta w wykonaniu, wszystkie te mieszanki przypraw i dodatków mogą przyprawić o ból głowy . Chyba , że wykorzystacie mój superszybki przepis :)Kilka dni temu zaprosiłam przyjaciół na grilla. Zastanawiałam się czym nowym ich uraczyć. Była oczywiście kiełbasa , pierś i skrzydełka z kurczaka, ale brakowało czegoś innego.  Szukałam , kombinowałam i wymyśliłam. Mój shish kebab zrobiłam z mielonego drobiowego. Napakowałam pietruszki – której notabene  nie jestem fanką, przyprawiłam i grillowałam. Podałam z tzatziki i lekką sałatką. Muszę sama przyznać , nie spodziewałam , że tak dobrze będzie smakować. Polecam 🙂

shish kebab (8)

SKŁADNIKI:
mięso mielone drobiowe 600 g
natka pietruszki 1 pęczek duży
olej 2 łyżki
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
papryka mielona ostra 1 szczypta
kminek 1 szczypta
curry 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przełożyć do miski dodać olej oraz wszystkie przyprawy. Papryki mielonej ostrej można dodać więcej, w zależności od tego jak ostre jedzenie lubimy.Natkę pietruszki opłukać i pozostawić do przeschnięcia. Następnie drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć wodą ( mięso ładnie odejdzie od ręki). Na około patyczka formować z mięsa ruloniki, moje długości ok 10-12 cm. Niezbyt długie, aby łatwo przewracało się je na grillu. Ułożyć na talerzu, przykryć folia i wstawić do lodówki na ok godzinkę. Po tym czasie można już grillować. Smacznego:)
Reklamy

4 thoughts on “Shish kebab z grilla

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s