Syrop ze stokrotek

Pomysł na syrop znalazłam u Majany. Akurat stokrotek nie brakowało, więc pomyślałam dlaczego nie? Zapach kwiatuszków połączony z cytryną – nie do opisania. Kolor syropu zależy od koloru zebranych stokrotek. Idealny do wszelakich pankekjów i placuszków. Czytałam nawet o jego właściwościach leczniczych. Robiliście już taki syrop?

syrop ze stokrotek

SKŁADNIKI:
  • stokrotki 250 g
  • cytryna 1 szt
  • cukier biały 300 g
  • woda gorąco 800 ml
PRZYGOTOWANIE:
Kwiaty stokrotek pozbawić ogonków. Przepłukać dwukrotnie zimną wodą. Sprawdzić dokładnie czy nie mają robaczków. Przełożyć do słoiczka, dzbanka lub tak jak ja do czajniczka z sitkiem do parzenia kawy. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Pokroić w plasterki. Przełożyć do stokrotek. Całość zalać gorącą wodą. Pozostawić na 24 h pod przykryciem. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Tu świetnie sprawdza się mój czajniczek, gdyż ma bardzo drobna siateczkę i nic nie przedostanie się do płynu. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Syrop ma zgęstnieć. Syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia.

 syrop ze stok

Reklamy

5 thoughts on “Syrop ze stokrotek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s