Warzywa faszerowane wg Michela Morana

Dość często obiecuję sobie , że przełączę kanał o odpowiedniej porze na ten program, ale zawsze zapominam. Jakimś cudem kilka dni temu udało się i trafiłam na Michela Morana  nadziewającego warzywa. Wprawdzie była to końcówka programu , ale przepis jest tak prosty, że wystarczy obejrzeć minutkę i wiadomo co i jak zrobić. Pan Moran podaje, że wystarczy jedynie 25 minut na całe wykonanie co oczywiście nie jest możliwe. Ale w 45 minutkach spokojnie się zmieścimy. Zrobiłam na następny dzień i muszę przyznać , że wyszły bardzo smaczne. Dobre nawet na grilla. Polecam 🙂

waryzwa zapiekane wg doradcy (3)

SKŁADNIKI:
mięso mielone w oryginale wieprzowe u mnie z indyka 200 g
bakłażan 1 szt
pomidor 2 szt
cukinia 1 mała
szalotka 1 szt
sól morska 1 łyżeczka płaska
pieprz 1 szczypta
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka płaska
oliwa z oliwek 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć z nich miąższ i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić w grubsze plastry lub tak jak ja stożki, wyciągnąć miąższ ( ale nie do końca , aby powstały miseczki) i przełożyć do miseczki. Tak samo zrobić z bakłażanem. Miąższ z warzyw drobno posiekać, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Lekko posolić , popieprzyć i podsypać papryką mieloną słodką. W tym czasie warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą i podpiec w piekarnika ok 10 minut. (temp 170 stopni). Farsz ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz przyprawą do mięsa. Podpieczone warzywa nadziewać mięsem, zapiekać 20 minut w 17 stopniach. Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s