Cappuccino pieczarkowe

Zupę pieczarkową lubi cała rodzina. Zapomniałam o jej istnieniu i prawie rok nie gościła w mojej kuchni. Z reguły pieczarki kroję w plasterki i gotuję i tak dalej, ale tym razem postawiłam na zupełnie inną wersję. Przygotowanie cappuccino to max 30 minut. Szkoda , że nie miałam wywaru warzywnego a najlepiej grzybowego. Użyłam kosteczki 🙂 Mimo to wyszło przepysznie. Cappuccino pieczarkowe idealnie nadaje się na przystawkę. Polecam. 

cappucino

SKŁADNIKI:
pieczarki 750 g
masło 2 łyżki
sól morska młynek ok 1/2 łyżeczki
pieprz czarny mielony ok 1/2 łyżeczki
*bulion grzybowy 1 l
śmietana do zup i sosów 150 ml
pietruszka suszona 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki. Następnie pokroić w większe kawałki, u mnie na ćwiartki.  W garnku rozpuścić masło, przełożyć pieczarki i podsmażyć. Dodać sól morską oraz pieprz czarny mielony. Używam młynka ale na oko będzie to około 1/2 płaskiej łyżeczki. Następnie dodać pietruszkę suszoną. Całość wymieszać, jeszcze chwilę podsmażać. * Bulion warzywny najlepiej użyć domowego, ja niestety nie miałam więc użyłam kostki grzybowej, rozpuszczonej w 1 l wrzącej wody. Bulionem zalać pieczarki  zmniejszyć ogień i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie zblendować. Śmietanę przelać do wysokiego pojemnika i ubić, nie na sztywno ale tak aby powstała pianka. Następnie dodać do niej 2-3 łyżki zblendowanej zupy i ponownie lekko ubić. Krem pieczarkowy przelewać do szklanek lub miseczek. Na wierzch wlać mniejsza porcję śmietany. Smacznego:)
Advertisements

One thought on “Cappuccino pieczarkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s