Chicken Balti

Nie jestem największą fanką kuchni indyjskiej, ale od czasu do czasu, lubię jakieś urozmaicenie w menu. W oryginalnym przepisie , który znalazłam w jakiejś gazecie było curry, które ja pominęłam. Podałam z ryżem basmati i świeżym pieczywem naan , Pieczywo można samemu upiec – PRZEPIS KLIK. Przepis wymaga spędzenia dłuższej chwili w kuchni , ale warte czekania. Sosu można przygotować więcej i przechowywać w lodówce. Polecam.

chicken balti (2)

SKŁADNIKI:
sos balti:
kolendra 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
koper 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir świeży tarty 2 łyżeczki
chilli w proszku 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
pomidory w puszce 1 szt
do smażenia:
pierś z kurczaka 1/2 kg
olej słonecznikowy 3 łyżki
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
cynamon 1/4 łyżeczki
kminek mielony 1/2 łyżeczki
kardamon 1/4 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
zielone chilli 1 małe – można zrezygnować
garam masala 1/2 łyżeczki
woda 100 ml (opcjonalnie)
pomidory świeże 2 szt

PRZYGOTOWANIE:
Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti:  Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna  oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni.  Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym. Ściągnąć z patelni. Następnie przełożyć na nią paprykę mieloną słodką , cynamon, kminek mielony, kardamon , garam masala. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i zieloną, pokrojone pomidory oraz bardzo drobno posiekane chilli. Podsmażać ok 4-5 minut. Przełożyć do sosu balti , dodać kurczaka i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać gorącej wody podczas łączenia warzyw z sosem balti. Podałam z ryżem basmati oraz świeżym pieczywem naan. Sos można posypać świeżą kolendrą. Smacznego:)

Reklamy

6 thoughts on “Chicken Balti

  1. Ciekawe, że chicken balti nie pochodzi wcale z Indii. Potrawa jest brytyjską wersją indyjskich curry, a balti to nazwa naczynia, w ktorym danie jest przygotowywane.
    Co nie zmienia faktu, że może być ciekawie 🙂
    Tylko jedna wątpliwość: czy na pewno kminek? czy może cumin?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s