Kurczak w pestkach dyni i słonecznika

Do przepisu użyłam baby chicken. Waga ich nie przekracza 600-700 gram. Wiem , że znajdą się przeciwnicy tego dania – ja też długo zastanawiałam się nad ich zakupem. Wreszcie po namowach Pana rzeźnika i jego zachwalaniu jakie to mięso jest delikatne i świeże, zakupiłam. W smaku to oczywiście kurczak, tyle że mniejszy:) Jest to idealna porcja dla mężczyzny:) kurczak w pestkach

SKŁADNIKI:
  • kurczak 1 mały ok 600-700 g
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sól pieprz 1 szczypta
  • olej 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • pestki dyni 2 łyżki
  • pestki słonecznika 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać papryką słodką, solą i pieprzem, następnie polać olejem lub oliwą z oliwek i nasmarować kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinkę. Następnie przełożyć do brytfanki. Kurczaka posypać ziarnami słonecznika i dyni. Ząbki czosnku obrać i pokroić na 4 części, dodać do brytfanki. Kurczaka zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć kurczaka i pozostawić na ok 10 minut, żeby „doszedł”. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

6 thoughts on “Kurczak w pestkach dyni i słonecznika

  1. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie „Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s