Polędwica w sosie kurkowym

Takie danie w 30 minut max! Uwielbiam kurki. Kiedy ostatnio zauważyłam je w „promocyjnej” cenie 30 funciaków za kilogram, odeszłam ze spuszczoną głową. Wróciłam jednak następnego dnia, choć po garstkę:) I tak powstała polędwiczka z kurkami. Przepyszne danie. Zniknęło w mgnieniu oka, Polecam:)polędwica w sosie kurkowym (5)

SKŁADNIKI:
  • polędwica wieprzowa 300 g
  • kurki 100 g
  • śmietana rzadka 100 ml
  • sól pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka
  • makaron tagliatelle 200 g
PRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyścić , opłukać i osuszyć. Większe grzyby pokroić , mniejsze zostawić w całości. W rondlu rozpuścić masło. Przełożyć kurki i lekko podsmażyć. Dodać rzadkiej śmietany, soli i pieprzu do smaku, zmniejszyć ogień i lekko poddusić. W tym czasie polędwicę wieprzową oczyścić z błonek i pokroić w niezbyt grube i szeroki plastry. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, przełożyć oprószone pieprzem mięso i lekko podsmażyć. Takim cienkim plastrom wystarczy dosłownie chwila. Przełożyć sos do mięsa i wymieszać. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle ugotowany w al dente w osolonej wodzie. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

One thought on “Polędwica w sosie kurkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s