Dudhi z serem brie

Dudhi – jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Nie bardzo znane w kuchni zachodniej, jest jednym z ulubionych warzyw w kuchni indyjskiej. Rośnie w warunkach dużej wilgotności Indii czy Sri lanki. W smaku przypomina kabaczek , troszkę cukinię a są i tacy co mówią , że smakuje troszkę jak ogórek. Dudhi użyłam w mojej kuchni już któryś raz, ale w roli głównej jest to jego debiut.  Wyszło pysznie i lekko, 100 gram dudhi to tylko 12 kcal. Dudhi posiada wiele właściwości leczniczych, ale o tym na końcu postu. Polecam:)

dudhi z serem brei

 SKŁADNIKI:
Dudhi 1 szt
pomidory winne 2 szt
ser brie 100 g
jogurt grecki 3 łyżki
koperek świeży kilka gałązek
czosnek 1 ząbek
vegeta 1 łyżka
pieprz grubo mielony
sól morska w młynku

PRZYGOTOWANIE:
Dudhi umyć , ale nie obierać ze skórki. Pokroić w plastry grubości ok 1 cm. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać vegetą – można ominąć- solą morską oraz pieprzem grubo mielonym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu , plastry powinny być miękkie w środku ale skórka jeszcze twardawa. Pomidory opłukać , osuszyć i pokroić w plastry. Ser brie również pokroić w plastry. Do miski przełożyć jogurt , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wymieszać i wstawić na chwilkę do lodówki. Układać dudhi na talerzu, na nim plastry pomidora , plaster sera oraz odrobinę sosu jogurtowego. Smacznego:)

 

dudhi z serem brie

polub_nas_na_facebook

Reklamy

2 thoughts on “Dudhi z serem brie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s