Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Od jakiegoś czasu podpatruję Michela Morana i wypróbowuję Jego przepisy. Była już Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami oraz Warzywa faszerowane. Muszę przyznać , że przepisy są proste ale bardzo smaczne. Dziś tortilla hiszpańska podejście pierwsze. Zrobiłam ją z 3 średniej wielkości młodych ziemniaków i samych białek ( pozostałości po tiramisu ) a porcja wyszła całkiem spora. Zjadłam razem z córą 🙂 Przepysznie, polecam.tortilla po hiszpansku

SKŁADNIKI:
na 1 porcję:
ziemniaki 3 średniej wielkości
cebula 1/2 szt
jajka 2 szt
oregano 1 szczypta
pieprz biały 1 szczypta
sól morska 1 szczypta
olej 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki u mnie młode więc nie obierałam tylko umyłam, ale można użyć starszych i obrać, pokroić w dość cienkie plastry. Opłukać, osuszyć. W garnku lub we frytkownicy rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki. Następnie przełożyć je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić. Warzywa ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajka, oraz przyprawy. Wymieszać. Wlać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na większym ogniu, następnie przewrócić placek, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i podsmażać do ścięcia jajek. Podałam na plastrach pomidora z kwaśnym jogurtem. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Advertisements

3 thoughts on “Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s