Pasta Ncasciata

Na stronie na której czasami się udzielam, przepis ten zdobył miano super przepisu, docenili go pomimo fatalnego zdjęcia 🙂 Pomysł podpatrzyłam na blogu  Gotuj z Wojciechem i tam znajdziecie przepiękne zdjęcia tej zapiekanki.  Jest to połączenie lasagne z mussaką. Nie jest trudna do wykonania, jedynie ciut trzeba się pobawić przy układaniu grillowanego bakłażana. Moja mała rada dla tych, którzy się skuszą na wykonanie. Bakłażany kupujemy jak najdłuższe, moje były pękate, ale krótkie i dlatego wyszło tak a nie inaczej.  Gorąco polecam. pasta sycylijska

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone drobiowe lub wołowe 300 g
  • pomidory w puszcze 2 puszki
  • wino czerwone 150 ml
  • bulion warzywny 300 ml
  • mozzarella tarta 250 g
  • makaron penne 250 g
  • bakłażan 3-4 szt
  • cebula 1 szt
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka 1 mała
  • olej smakowy 4 łyżki
  • bułka tarta
  • sól pieprz
  • rozmaryn 1 gałązka

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju smakowym ( u mnie czosnkowy) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. ( w oryginalnym przepisie nie ma pietruszki), podsmażamy chwilę i dodajemy mięso. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dolewamy wina, gotujemy do momentu odparowania alkoholu – ok 10 minut. Dodajemy pomidory , bulion i rozmaryn, zmniejszamy ogień o gotujemy , dusimy ok godzinki, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sos mocno zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Przełożyć do gęstego sosu i delikatnie wymieszać. Bakłażana umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, u mnie ok 5 mm. Posolić, pozostawić żeby puściły soki, ponownie przepłukać. każdy plaster smarujemy olejem smakowym i grillujemy na patelni ( u mnie zwykła patelnia ). Formę -tortownicę 23 cm, ale polecam mniejszą wysmarować masłem i grubo wysypać bułką tartą.

Plastry bakłażana układać w tortownicy tak, aby można było zawinąć je do środka ( zdjęcie) dlatego przy zakupie bakłażana polecam kupować te długie. Sos mieszamy z tartą mozzarellą i przekładamy do przygotowanej formy. końcówki bakłażana zawijamy na makaronie. Posypujemy bułką tartą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – temp 180 stopni. Przed wyciągnięciem z tortownicy, odciąć boki ostrym nożem. Smacznego:)

 

polub_nas_na_facebook

Reklamy

4 thoughts on “Pasta Ncasciata

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s