Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora

Kolejna zdrowa propozycja. Idealna jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.  Zapiekanka powstała zupełnie przypadkowo, został mi woreczek kaszy,  już lekko miękkawa marchewka i kilka innych składników po poprzednim obiedzie. Wystarczyło wymieszać wszystko, dodać ciut mozzarelli, zapiec i gotowe. Moja mama ciągle dopytuje się kiedy zrobię ją kolejny raz. Rewelacja, polecam . torcik z kaszy gotujmy

SKŁADNIKI:

  • kasza jęczmienna perłowa 2 woreczki
  • marchewka 3 szt
  • jajko 1 szt
  • mozzarella biała 2 kulki
  • kalafior 1 szt
  • sól pieprz do smaku
  • śmietana do zup i sosów 100 ml
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do formy
  • pomidor 2 szt

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jęczmienną perłową ugotować w lekko osolonej wodzie. Kalafiora podzielić na małe różyczki i podgotować – ok 5 minut – tak aby nie był miękki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w kosteczkę. W misce połączyć kaszę, mozzarellę, marchewkę oraz 3/4 ugotowanego kalafiora, dodać sól, pieprz oraz jajko i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem , wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowaną masę. Pozostały kalafior przełożyć do blendera, dodać śmietanę, zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na wierzch formy. Z wierzchu lekko posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp 170 stopni. Smacznego:)

 

polub_nas_na_facebook

 

Reklamy

One thought on “Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s