Pesto z awokado i grissini parmezanowe

Niby nic, a „niebo w gębie” 🙂 nie jestem fanką awokado, muszę przyznać , że jadłam je może 3 razy w życiu. Jak dla mnie jest lekko bez smaku, troszkę nijakie.  Przez przypadek kupiłam i nie wiedziałam co z nim zrobić. Na oknie dogorywała bazylia. Coś musiałam z tym zrobić. Najlepsza metoda – zblendować. Tak też zrobiłam , ale nadal było „średnie” dopiero po dodaniu cytryny , moje pesto nabrało rewelacyjnego smaku. Podałam z domowym grissini z dodatkiem parmezanu i suszonych pomidorów. Rewelacja, polecam. pesto avokado

SKŁADNIKI:

  • Pesto:
  • awokado 1 szt
  • bazylia 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • grissini:
  • 320 g mąki tortowej
  • 4 g suchych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki parmezanu startego
  • 10 szt suszone pomidory
  • 30 ml oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 30 ml oliwy, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory oraz starty parmezan ( można zastąpić zwykłym żółtym serem). Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. U mnie ok 40 minut. Po tym czasie ciasto dzielmy na mniejsze kawałki , formujemy ruloniki, układamy na ściereczce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pieczemy 12 minut w temp 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem.

W tym czasie przygotować pesto: Bazylię opłukać i osuszyć. Awokado pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zblendować. Przekładać do miseczek podawać z pieczywem. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s