Ruska lasagne z porami

Lasagne powstała zupełnie przypadkowo, a wszystko dzięki temu, że nie chciało mi się lepić więcej pierogów i został mi farsz. Szkoda wyrzucać bo wyszedł wyjątkowo dobry, więc ciut pokombinowałam.  Przełożyłam makaronem i podsmażonymi porami i do piekarnika. Nadzienie cudownie się „rozlało” w naczyniu. Pory puściły soki i nadały lekko słodkawego smaku. Niebo w gębie. A wy jakie najdziwniejsze lasagne jedliście? RUSKA LAZANIA

SKŁADNIKI:

  • ser biały tlusty 250 g
  • ziemniaki 1/2 kg
  • boczek wędzony gotowany 200 g
  • cebula 1 szt
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • makaron do lasagne
  • por 3 szt

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i gdy będą jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do ostygnięcia. cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w małą kostkę. Podsmażyć razem na oleju. Połączyć z serem i ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Por pokroić w cienkie plastry podsmażyć na złoty kolor. W żaroodpornym naczyniu ułozyć farsz, następnie makaron, plastry pora i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą są pory. Naczynie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć folię i piec jeszcze 10 minut. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

100_8941

Reklamy

One thought on “Ruska lasagne z porami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s