Domowa wędlina z indyka

Kolejna alternatywa dla kupnej wędliny. Niestety Jakub zjadł prawie całą bez chleba, ale za to z wielkim uśmiechem co chwilę powtarzając , że była pyszna 🙂 Z reguły nie używam tak dużej ilości majeranku, ale w tym przepisie jest on niezbędny. Wędlina wyszła naprawdę dobra, szkoda , że tak mało. Polecam: )

domowa wędlina z indyka (5)
 

SKŁADNIKI:
podudzie z indyka ok 1.2 kg
majeranek 1 łyżka
liść laurowy 3 szt
ziele angielski 2 szt
pietruszka suszona 1/2 łyżeczki
czosnek suszony 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
mieszanka warzyw suszonych 2 łyżki
pieprz 1/2 łyżeczki
sól morska 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć. Można usunąć kość- ja tego nie zrobiłam. Mięso włożyć w siatkę wędliniarską ( oczywiście jeśli ktoś ma) . Przełożyć do żaroodpornego naczynia . Posypać wszystkim przyprawami. Polać dwoma łyżkami oleju i natrzeć mięso. Dodać pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i suszone warzywa. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 4 h. Oczywiście czym dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso pec 75 minut w temp 180 stopni. Przed pokrojeniem poczekać aby mięso odpoczęło. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

5 thoughts on “Domowa wędlina z indyka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s