Wielka noga w czosnku i ketchupie

Kupiłam wielką nogę z indyka wraz z podudziem. W sumie, żadnego pomysłu na nią nie miałam, skusiła mnie cena:) Posypałam solą i pieprzem, wbiłam masło czosnkowe i polałam ketchupem. I tak leżała biduczka w lodówce przez półtora dnia- bo zupełnie o niej zapominałam! przynajmniej dobrze się zamarynowała.  W środku super-soczysta, skórka- idealnie chrupiąca.  Dobry kawał mięska:) Polecamwielka noga ok

SKŁADNIKI:
  • noga z indyka 1 szt (moja ważyła 900g)
  • masło czosnkowe 60 g
  • sól pieprz 1 szczypta
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • ketchup pikantny 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Nogę z indyka oczyścić, opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski. Masło, ja miałam lurpark czosnkowe, pokroić w mniejsze kawałki. Powciskać je pod skórę mięsa. Następnie posypać solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i polać ketchupem. Dokładnie natrzeć całe mięso.Wstawić do lodówki na min 4 godzinki. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni. Mięso przełożyć do brytfanki w której będziemy piec. Zapiekać 70 minut. Podawać z ulubionymi sosami.  Ja podałam z majonezem musztardowym:) Smacznego:)
Zapraszamy na konkurs
nagdory
polub_nas_na_facebook
Advertisements

One thought on “Wielka noga w czosnku i ketchupie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s