Kapusta włoska z suszonymi grzybami wg Doradcy Smaku

Kolejna podpatrzona potrawa wg Michel Moran z programu Doradca Smaku. Kapusta włoska w idealnej kompozycji z grzybami i śmietaną. Polecam.kapusta wloska z grzybami (1)

SKŁADNIKI:
kapusta włoska 1 główka mała
grzyby suszone 100 g
rodzynki 50 g
cynamon 1 łyżeczka płaska
kminek 1 szczypta
śmietana do zup i sosów 150 ml
czerwone wino 50 ml
olej
sól morska
pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą. Pozostawić najlepiej na noc aby zmiękły.
Kapustę włoską przekrawamy na pół, wycinamy twardą część . Resztę drobno szatkujemy. W większym garnku zagotowujemy dość dobrze osoloną wodę , wrzucamy kapustę i lekko podgotowujemy. Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na cedzaku aby cała woda spłynęła. Grzyby kroimy , na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy grzyby , namoczone rodzynki, czerwone wino, cynamon oraz kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podsmażany 3-4 minuty i dodajemy śmietanę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy dobrze odsączona kapustę włoską. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i lekko podduszamy 2-3 minuty. Gorącą kapustę układać na talerzu. Smacznego 🙂

ZAPRASZAMY NA KONKURS

nagdory

polub_nas_na_facebook

Reklamy

One thought on “Kapusta włoska z suszonymi grzybami wg Doradcy Smaku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s