Przegrzebki i krewetki na sałacie z brie

Sałatkę zrobiłam już dawno, czekała tylko na swoją kolej żeby opublikować. Najlepsze przegrzebki jadłam pracując w hotelu, który dwukrotnie zdobył gwiazdkę Michelin Podane były na musie z pieczonego selera. Niebo w gębie. Oczywiście nie mogę porównywać się do szefa kuchni, ale moje też były niczego sobie. Ponieważ cena ich jest dość wysoka kupiłam tylko 10 sztuk, dodałam za to kilka krewetek i był to strzał w dziesiątkę. Idealne połączenie smaków. Polecam.

przegrzebki

SKŁADNIKI:

  • na 2 porcje:
  • przegrzebki ok 10 szt
  • krewetki duże ok 10 szt
  • ser brie 100 g
  • pomidorki koktajlowe 8 szt
  • mix sałat 2 garście
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • dobre masło 1 łyżka
  • papryka mielona słodka 1 szczypta
  • czosnek 1 ząbek
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Na mniejszej patelni rozpuścić łyżkę masła, przełożyć oczyszczone i osuszone krewetki, posypać szczyptą papryki mielonej słodkiej , dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (mały), wymieszać i podsmażyć. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę dobrego słonego masła, smażyć przegrzebki z obu stron na złoty kolor. Pod koniec posypać odrobiną soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć sałatę, następnie owoce morza, pokrojony w kawałki ser brie i pomidorki koktajlowe. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym , polać delikatnie sałatkę. Smacznego 🙂

polub_nas_na_facebook

Reklamy

One thought on “Przegrzebki i krewetki na sałacie z brie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s