Kulinarne Peru

Pomyślałem, że biorąc pod uwagę konwencję bloga, dobrze byłoby podsumować wyprawę do Peru pod względem kulinarnym. Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje alpaka albo świnka morska, zapraszamy do lektury.

Podczas pobytu w Ameryce Południowej , jadłem sporo, starając się korzystać z możliwości poznania nowych smaków. Zapraszam do mini toplisty dań, które zapamiętałem najbardziej 😉

1. Pollo a la brasa

Pollo a la Brasa

Pollo a la Brasa

Niby zwykły kurczak, ale paniera po prostu bajeczna.  Kurczak pieczony po peruwiańsku to przede wszystkim marynata z sosu sojowego, pieprzu, papryczek, czosnku i kminku. Mięso moczone jest w niej przez kilka godzin, dzięki czemu nabiera charakterystycznego głębokiego, soczystego, słonawego smaku.

2. Cuy Picante

Cuy Picante

Cuy Picante

Mieszkaniec naszych akwariów i klatek – świnka morska. Sporo tłuszczu i kości, mało mięsa.  Zwierzątko jest obierane z sierści i pieczone w głębokim oleju. W smaku przypomina coś pomiędzy królikiem a kurczakiem. Jedno z droższych dań w restauracjach.

3. Alpaca

Alpaka

Alpaka

Alpaka – Mniejszy kuzyn lamy. Steki z alpaki są pyszne, w smaku podobne do wołowiny ale bardziej soczyste. Zazwyczaj podawane z ryżem, podstawowe danie w wielu domostwach, taki peruwiański schabowy 🙂

4. Corvina

Corvina

Corvina

Ryba zamieszkująca jezioro Titicaca. W smaku podobna do pstrąga, najczęściej podawana w stylu zachodnim z frytkami lub ryżem, obowiązkowo z sokiem z cytryny i kawałkami czosnku i papryki.

6. Sancochado – Timpu – Puchero

Sancochado

Sancochado

Sancochado – nic innego jak odpowiednik naszej warzywnej/kartoflanki z mięsem. Ziemniaki, Camote (słodkie ziemniaki), choclo, yuca (cassava), por, dynia, marchewka, fasola i biała kapusta. Mięso, zazwyczaj kurczak – gotuje się razem z warzywami i podaje jako osobne danie.

7. Aguadito de Pollo

Aguaditto De Pollo

Aguaditto De Pollo

Żaden opis nie jest tutaj potrzebny. Nasz zwykły, polski rosół 🙂

8. Tallarines Saltados De Camaron

Saltados De Camaron

Saltados De Camaron

Krewetki z makaronem. Jeżeli chodzi o krewetki, w Peru objadłem się ich aż zanadto. Podawane w wielu formach, na zdjęciu coś w rodzaju spaghetti alfredo, gdzie prócz krewetek używa się kawałków pomidora i pieprzu cayenne.

9. Pisco Sour

Pisco Sour

Pisco Sour

Popularny drink w Ameryce Południowej. Pisco – brandy/wino podobny syrop, sok z limonki i białko z jajka. Kwaśne i kopiące 😉

Reklamy

2 thoughts on “Kulinarne Peru

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s