Wilgotne ciasto z morelami i ricottą

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów Chili & Tonka,  Jeżeli chcecie znaleźć dobry przepis z przepięknymi zdjęciami, zapraszam do zaglądania tam. W oryginale ciasto jest z figami i brzoskwiniami, ale jak na złość fig nie było. Zastąpiłam je słodkimi morelami. Przyznam, że nie jest znawczynią wypieków i gdy je upiekłam i wyciągnęłam z formy byłam lekko rozczarowana. Ciasto wyglądało pięknie, a w środku jak zakalec.  Jakże się myliłam 🙂 Ciasto jest mocno wilgotne, ale do zakalca mu daleko.  Przed podaniem proponuję poczekać do ostygnięcia, ja z łapczywości poparzyłam język. To jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Polecam wilgotne ciasto

SKŁADNIKI:

  • 3-4 brzoskwinie
  • około 5-6 moreli i kilka sztuk do dekoracji
  • 1 cytryna
  • 200 g ricotty
  • 200 g gęstej śmietany
  • 100 g migdałów
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 150 g masła + odrobinę do posmarowania foremki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Morele i brzoskwinie umyć, przekroić na pół , wyciągnąć pestki następnie pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ósemki. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. W misce połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól cukier waniliowy, dodać skórkę z cytryny, zmielone na pył migdały oraz miękkie, pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieść palcami, tak aby powstała taka grubsza kruszonka. Jedną szklankę przygotowanej kruszonki odstawić do lodówki. Pozostałe wymieszać mikserem z jajkami i gęsta śmietaną. Połowę powstałej masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na to ułożyć połowę owoców, serek ricotta, pozostałą masę i owoce. Ostatnią warstwą jest kruszonka odstawiona do lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 90 minut, tak aby kruszonka z wierzchu było mocno przyrumieniona. Przed wyciągnięciem z formy odczekać do przestygnięcia ciasta. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego:)

 

polub_nas_na_facebook

Advertisements

6 thoughts on “Wilgotne ciasto z morelami i ricottą

  1. Cieszę się, że ładnie wyszło 🙂 Ja z kolei maliny zastąpiłam figami, także, jak widać, ciasto ma tendencję do zmian. Dziękuję za tak wspaniałą reklamę mojego bloga i pozdrawiam!

    • Zrobiłam jeszcze jedno ciasto wg Twojego przepisu, te z czerwonymi pomarańczami, ale ze spodem od ciasta z jabłkami:) Totalny miszmasz , ale jakie dobreee… mmm, jak znajdę chwilę to dodam na bloga.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s