Kiszone pomidorki

Totalna nowość jak dla mnie. Przepis widziałam już na kilku blogach, ale sama myśl , że słodki pomidorek koktajlowy ma mieć kwaśny smak, jakoś mnie zniechęcała.  Aż do czasu, gdy za funciaka kupiłam całą ich torbę i coś musiałam z nimi zrobić. Kisiłam tydzień. Wczoraj na babskim wieczorze otworzyłam. Zapach jak kiszone ogórki, w smaku hmm… dość dziwne 🙂 Niby pomidory , ale jak ogórki. Miękkie w środku, ale skórka twarda, że  nie można jej pogryźć.  Nie wiem co mam z nimi zrobić, do sałatki a może zupę lub przecier? Robiliście już kiszone pomidorki?kiszone pomidorySKŁADNIKI:

  • pomidory koktajlowe 1 kg
  • czosnek 2 ząbki
  • chrzan i mały kawałek
  • koper ogrodowy 1 łodyga
  • liść laurowy 2 szt
  • estragon suszony 1/2 łyżeczki
  • gorczyca biała 1/4 łyżeczki
  • sól jodowana 1/2 łyżeczki
  • woda 1 l

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników wyszły mi 2 duże słoiki pomidorków. Pomidory oczyścić, opłukać i odstawić na blok. Zagotować wodę, dodać koper ogrodowy, pokruszony liść laurowy, estragon, gorczycę białą i sól. Zagotować. DO wyparzonych słoików nakładać pomidory. W szczeliny poupychać posiekany w plasterki czosnek oraz chrzan. Przygotowaną zalewę przelać na pomidory ( oczywiście z całymi przyprawami). Zamknąć szczelnie słoik, przechowywać w ciemnym miejscu najlepsza temp ok 10 stopni. Swoje pomidorki otworzyłam po tygodniu i już były ukiszone. Polecam

 

polub_nas_na_facebook

Reklamy

2 thoughts on “Kiszone pomidorki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s