Domowa wędlina ze schabu

Kolejny raz kupiłam wędlinę w super-hiper-ekstra markecie i  po 2 dniach była ślizga i fu i fe. Kolejny raz przysięgłam sobie, że ostatni raz ją kupuję. W mocnym postanowieniu powędrowałam do rzeźnika, kupiłam schabik i zamarynowałam. Całe 2 dni stał w lodówce, ale efekt końcowy warty czekania. Schab ma idealnie przypieczoną skórkę, w środku kruchy – co wcale nie oznacza , że jest suchy:) Sangria przywieziona wprost z Majorki zrobiła swoje. Polecam:)domowa wlina ye schabu ok

SKŁADNIKI:
  • schab – u mnie 1,2 kg
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • pieprz czarny grubo-mielony 1 szczypta
  • sól morska 1 szczypta
  • papryka mielona słodka 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • Sangria lub inne czerwone wino 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać i osuszyć. W pojemniku w którym będziemy marynować mięso wymieszać oliwę z oliwek, paprykę mieloną słodką , sól morską, pieprz czarny. Przełożyć do marynaty mięso i dokładnie je w niej obtoczyć. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz 3 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie, mięso polać Sangrią, ponownie przykryć i wstawić na kolejne 24h do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia , wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 70 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostawić mięso aby „odpoczęło”. Kroić w cienkie plastry. Idealne w zastępstwie kupnej wędliny. Smacznego:)

 domowa ye schabu ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s