Tort warzywny :)

Kolejna wersja świetnej zapiekanki- torciku. Robiłam już z kaszą jaglaną , kilka dni temu przygotowałam bardzo podobną na babski wieczór, a wczoraj poszalałam i dodałam szpinaku. Niezbędna w przepisie jest biała mozzarella, która nadaje torcikowi pulchności. Podałam z tzatziki domowej roboty, rewelacja. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, idealna jako samodzielne danie lub dodatek do wszelakich mięs. Gorąco polecam. torcik waryzwnz

SKŁADNIKI:

  • ryż 1 woreczek
  • szpinak mrożony 100 g
  • kalafior 100 g
  • brokuł 100 g
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 1 duży ząbek
  • ser żółty 5 plastrów
  • mozzarella biała 250 g
  • jajko 2 szt
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzić i przełożyć do większej miski. Warzywa które użyłam były mrożone. Wsypać je na głębszą patelnię i wok i lekko podsmażać aż do rozmrożenia, następnie dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę masła. Warzywa przełożyć do miski z ryżem. Ser – ja miałam plastry , pokroić w kosteczkę, można użyć tartego. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w większą kostkę . Wszystko przełożyć do miski. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć farsz, wygładzić z wierzchu. Zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni.  Smacznego 🙂

polub_nas_na_facebook

 

Reklamy

5 thoughts on “Tort warzywny :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s