Caprese marynowana

Jakiś czas temu za symbolicznego funciaka kupiłam ogromną miskę pomidorków koktajlowych i coś musiałam z nimi zrobić. Powstały pomidorki kiszone i marynowana caprese.  Słoiczek stal w lodówce 5 dni, gdy otworzyłam zapach był nieziemski. Mozzarella idealnie przeszła bazylią i czosnkiem, pomidorki nadal były twarde i jędrne o lekko słodkim smaku.  Idealny duet z ciepłą bruschettą i mocno schłodzonym białym winem. W takim zestawieniu sama zjadłam praktycznie wszystko 🙂 Polecampomidorki z mozzarellą

SKŁADNIKI:

  • skałdniki na 1 słoik:
  • pomidorki koktajlowe 300 g
  • mozzarella biała 150 g
  • bazylia świeża 1 garść
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • sól morska 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE:

Pomidorki umyć i osuszyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Połowę bazylii bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sól morską oraz pieprz, zalać oliwą z oliwek i wymieszać. Do wyparzonego słoika wkładać pomidorki , mieszając z mozzarellą i pozostałą bazylią. Gdy słoik będzie pełny zalać przygotowaną marynatą. Mocno zakręcić i potrząsnąć kilkukrotnie słoikiem, aby marynata się przemieszała. Odstawić do lodówki – ja marynowałam 5 dni ale polecam potrzymać 2-3 dni dłużej. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Reklamy

5 thoughts on “Caprese marynowana

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s