Pieczone drożdżowe pierogi z dużą dawką warzyw

Wiele osób pytało mnie o przepis na jedno ze zwycięskich dań w konkursie „warzywa i owoce w roli głównej”. Tak więc zamieszczam 🙂 Przepis nadesłała Karolina z bloga I love cooking. Zapraszam do odwiedzania strony, znajdziecie tam wiele innych ciekawych propozycji na pyszne potrawy. karolina marczewska pierożlo

Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami
Ciasto

  • niecała szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży (1/4 paczki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki tortowej
  • 1 jajko + jajko do smarowania
  • 4 łyżki oleju lub stopionego masła
  • sól

Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 8 pieczarek
  • zioła : bazylia, tymianek
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, pomidora obranego ze skóry, pieczarki i cukinie i smażyć wszystko razem, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia.

Advertisements

One thought on “Pieczone drożdżowe pierogi z dużą dawką warzyw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s