Brownie mocno czekoladowe

Jedno z lepszych ciast jakie w życiu upiekłam. Połowę zjadłam jeszcze na ciepło gdy środek idealnie rozpływał się w ustach, resztę zostawiłam na deser dla reszty chętnych. Nikt nie przychodził przez 2 dni i ciasto lekko wyschło po bokach. Wstawiłam je do mikrofalówki na 30 sekund, podałam z lodami waniliowymi i bitą śmietaną 🙂  Smakowało rewelacyjnie. Polecam.brownie

SKŁADNIKI:
mąka 1 szklanka
kakao gorzkie 1/2 szklanki
jajka 4 szt
czekolada ciemna 200 g
masło niesłone 200 g
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
cukier 1 1/2 szklanki
czekolada pokruszona lub grubsza czekoladowa posypka 1/2 szklanki

PRZYGOTOWANIE:
W rondelku roztopić niesłone masło, dodać do niego pokruszoną w kawałki czekoladę ciemną. Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Następnie wyłączyć ogień, dodać cukier, jajka i wymieszać  Do miski przekładamy mąkę, kawałki czekolady,proszek do pieczenia i kakao. Składniki suche połączyć z masa czekoladową. Wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem lub na formę silikonową. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego:)

 

polub_nas_na_facebook

Advertisements

2 thoughts on “Brownie mocno czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s