Jesienne zapiekanie

Uwielbiam każdy składnik z osobna jak i wszystkie połączone razem. Mozzarella- choć nie ta do zapiekania tylko standardowa biała, idealnie roztopiła się pod listkami pachnącej bazylii. Makaron, który zapiekał się w sosie pomidorowo- bazyliowym , cały nim przesiąkł i rozpływał się w ustach. Delektowałam się każdym kęsem, zastanawiając się dlaczego tak mało zrobiłam?:)jesienne ya

SKŁADNIKI:
  • makaron świderki 1 1/2 szklanki
  • mozzarella 2 szt po 125g
  • pomidory w puszcze 1 szt
  • bazylia kilka listków
  • czosnek 2 ząbki
  • sól pieprz do smaku
  • mięso mielone drobiowe 250 g
  • pieczarki w puszcze 1 puszka 300g
  • olej do smażenia

WYKONANIE:
Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać sól , pieprz. Pod koniec dodać odsączone z zalewy pieczarki i dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu. Do blendera przełożyć 2 obrane ząbki czosnki, dodać pomidory z puszki- wraz z sokiem oraz umytą i osuszoną bazylią. Dokładnie zblendować tak aby powstał z tego sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można oczywiście dodać więcej czosnku. Surowy makaron przełożyć do miski, zalać powstałym sosem, dodać mięso i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będziemy zapiekać. Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu, przykryć kilkoma listkami bazylii. Zawinąć naczynie w folię aluminiową i zapiekać 30 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)

 polub_nas_na_facebook

Reklamy

4 thoughts on “Jesienne zapiekanie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s