Paccheri na grzybowej poduszce

Zapiekanki makaronowe to idealne danie,  które można przygotować nawet rano, a tuż przed planowaną porą podania wstawić do piekarnika. U mnie sprawdza się to idealnie gdy z córą często jemy w innych porach niż Jakub.
Paccheri jak dla mnie to inna odmiana cannelloni 🙂 Plusem jest to , że jest krótszy, szerszy i łatwiej się go nadziewa. Co włożymy do środka zależy tylko od naszych upodobań albo od tego co akurat mamy w lodówce. Niejednokrotnie nadziewałam „przeglądem lodówki” czyli kawałki szynki i sera , może jakiś pomidor.
Makaron wyszedł przepyszny (jak zawsze : )  ) Uwielbiam grzyby w każdej postaci, tutaj sos grzybowo-śmietanowy sprawdził się idealnie. Gorąco polecam.pacheri ok

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone z indyka 500g
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • sól pieprz do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • makaron paccheri 300g
  • *mieszanka grzybów 1/2 kg
  • śmietana do zup i sosów 350 ml
  • masło 1 łyżka
  • liść laurowy 1 mały
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
* Do sosu użyłam 1/2 kg grzybów mieszanych , mrożonych.W paczce znajdowały się pieczarki, podgrzybki, prawdziwki, kurki , grzyby chińskie i shitake. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotować ciut mniej niż al dente. Ja gotowałam 5 minut. Następnie odcedzić i delikatnie przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnie, przełożyć mięso , dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek szczyptę soli i pieprzu (później można dodać więcej) Całość wymieszać i podsmażyć. Mięsem nadziewać makaron. SOS: W rondlu roztopić masło, dodać mrożone grzyby i gotować na większym ogniu ok 3 minut. Następnie ogień zmniejszyć, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Dusić ok 8-10 minut. Sos grzybowy przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać( zostawić odrobinę rzadkiego do polania makaronu z wierzchu). Ułożyć na nich nadziany makaron i polać resztą sosu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Smacznego:)

 

polub_nas_na_facebook

Reklamy

One thought on “Paccheri na grzybowej poduszce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s