Krem z dyni + ostre chipsy

Sezon dyniowy w pełni ! Wszędzie dynia! Zupa dynia, risotto z dynią, ciasto z dynią i tak wymieniać można bez końca. Więc dynia też i u mnie:) Potrawa ta gości na moim stole kilka razy w roku. Rewelacyjnie rozgrzewa zmarznięte ciałko. Z reguły podaję ją z grzankami i kawałeczkami podpieczonej szynki. Tym razem podałam z jogurtem naturalnym i dyniowymi , pikantnymi chipsami. Oczywiście nie są one obowiązkowe  ale zostało mi pół dyni i musiałam coś z tym zrobić:) Polecamkrem z dyni

SKŁADNIKI:
  • Dynia piżmowa 2 szt
  • marchewka 2 szt
  • ziemniaki 3 większe
  • pietruszka 1 szt mała
  • jabłko zielone -kwaskowate 1 szt
  • bulion warzywny 1 1/2 l
  • masło 2 łyżki
  • sól pieprz do smaku
  • jogurt naturalny
  • chipsy:
  • 1/2 dyni piżmowej
  • przyprawy do posypania:
  • papryka mielona ostra
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:

 Dynię piżmową obrać. Przekroić na pół wyciągnąć pestki. Następnie trzy połówki pokroić w większą kostkę( jedną zostawiamy na chipsy) Ziemniaki opłukać , obrać, pokroić w kostkę i ponownie opłukać. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grubsze talarki. W garnku lub woku rozpuścić 2 łyżki masła. Przełożyć warzywa i podsmażać na większym ogniu. Gdy już zbrązowieją przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem warzywnym, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw. Chipsy: Pozostałą połówkę dyni pokroić w cienkie plastry. Ja użyłam obieraczki do warzyw, dzięki temu wszystkie były jednakowej grubości. Następnie ułożyć na blaszce w której będziemy zapiekać. Posypać wg upodobań solą morską, pieprzem czarnym, papryką mieloną słodką oraz rozmarynem. Piec 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Proszę zerkać , aby się nie przypaliły. Wracając do zupy, gdy już warzywa będą prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko Oczywiście można pominąć je, ale przełamie ono słodkość dyni. Podgotować i całość dobrze zblendować, na gładką masę. Przelewać do misek , z wierzchu dekorować jogurtem naturalnym oraz upieczonymi chipsami. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

4 thoughts on “Krem z dyni + ostre chipsy

  1. Mniam, pysznie wygląda. W tym roku zaczęłam odkrywać dynię – próbowałam już zwykłej dyniowej, kopytek, naleśników z musem dyniowym, a poza tym sporo tego warzywa wylądowało w słoikach jako dżem, pure i kompot. Dynia daje tak wiele możliwości, w każdej wersji jest pyszna 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s