APACHE pieczone

Apache to najpopularniejsze ziemniaczki w Irlandii, ostatnio pojawiły się w Uk. Kupiłam je w Tesco, akurat były w promocji za pół funciaka,  pomyślałam więc, dlaczego nie? Z reguły są w ciapki lub całe czerwone. Miąższ jest żółty , lekko słodki, ale nie tak jak bataty. Upiekłam je w tradycyjny sposób i wyszły przepyszne.Polecam choćby spróbować:)apache pieczone (5)

apache pieczone (3)

apache pieczone (6)

SKŁADNIKI:
  • ziemniaki apache 750 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • bazylia oregano majeranek pietruszka po szczypcie
  • masło 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Ziemniaków nie trzeba obierać, ich skórka jest delikatna i lekko słodkawa. Ziemniaki opłukać i osuszyć. Przekroić każdy na pół i przełożyć do brytfanki. Polać oliwą z oliwek. Posypać przyprawami jak sól morska, bazylia, oregano, majeranek i pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 25 minut. Po tym czasie do ziemniaków dodać masło i zapiekać jeszcze 10 minut. Powinny być złotobrązowe. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

3 thoughts on “APACHE pieczone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s