Schab wolno pieczony w pomidorach i chrzanie

Mam na blogu kilka przepisów na domowe wędliny, ale ta zdecydowanie należy do moich ulubionych. Wolno pieczona bo aż 4 godzinki, później pozwoliłam jej stygnąć pod przykryciem. Przygotowanie jej wraz z marynatą to jakieś 2 dni 🙂 Zrobiłam ją na party z okazji urodzin córy, zniknęła pierwsza ze stołu. Pomidory w których się piekła, zredukowały sok i powstał gęsty chutney. Gorąco polecam.schab wolno pieczony (7)

SKŁADNIKI:
schab 1 kg
ketchup 2 łyżki
chrzan tarty 1 łyżka
sól pieprz 1 szczypta
pomidory w puszce 1 puszka 300g
liść laurowy 1 duży lub 2 małe
ziele angielskie 2 szt

PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Następnie polać ketchupem oraz chrzanem. Mięso dokładnie natrzeć . Na dnie czystej miski, w której będziemy marynować schab ułożyć połamany liść laurowy oraz lekko rozdrobnione ziele angielskie. Wylać połowę pomidorów z puszki. Moje pomidory były bez skóry i już pokrojone. Mięso przełożyć do pojemnika, na wierzch wylać pozostałe pomidory i zamknąć przykrywką lub owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 h. PO pierwszych 12 godzinach pojemnik otworzyć i odwrócić mięso, zamieszać marynatę. Ponownie zamknąć i wstawić na kolejne 12 h. Po upływie tego czasu schab wraz z marynatą przełożyć do garnka- najlepiej rzymskiego, ale ja używam bardzo ciężkiego żeliwnego. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. wstawić garnek. Piec 2 h- cały czas pod przykryciem. Następnie mięso obrócić i piec kolejne 2 h.  Po tym czasie wyciągnąć garnek, zostawiając w nim mięso do całkowitego ostygnięcia. Kroić bardzo ostrym nożem. Podałam z sosem który wytworzył się podczas pieczenia. Pomidory zredukowały sok i powstał pyszny chutney. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Advertisements

One thought on “Schab wolno pieczony w pomidorach i chrzanie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s