Dorsz pieczony z masłem pomidorowym

Idealny piątkowy obiad. Przepyszny filet z dorsza w towarzystwie pure z ziemniaków i fasolki szparagowej, Polecam:)dorsz pieczony

SKŁADNIKI:
  • Filet z dorsza 4 szt
  • masło 2 łyżki
  • pomidory suszone w zalewie ok 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • sól pieprz 1 szczypta
  • ziemniaki 1/2 kg
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • fasolka szparagowa 100g
  • bułka tarta 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zrobić z nich pure z dodatkiem łyżeczki masła i łyżki śmietany. Filety z dorsza opłukać i osuszyć. Następnie z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Pomidory odsączyć z zalewy i bardzo drobno posiekać. Wymieszać je z dwoma łyżkami masła, przecierem pomidorowym oraz ziołami prowansalskimi. Nakładać porcjami na filety z dorsza. Ryby zawijać w papiloty zrobione z papieru do pieczenia. Zapiekać 25 minut w temp 180 stopni. W tym czasie ugotować fasolkę szparagową . Roztopić masło , dodać bułkę tartą i przełożyć fasolkę. Wszystkie składniki układać na talerzu. Smacznego:)

Advertisements

5 thoughts on “Dorsz pieczony z masłem pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s