Dudhi + apple potatoes

Łażę i łażę i testują coraz to fajniejsze warzywka. Dzisiaj apple potatoes oraz dudhi. Ziemniaki- podłużne, z delikatną skórką, gotują się ekspresowo, w smaku delikatniejsze niż zwykłe ziemniaki. Dudhi –  oryginalnie pochodzi z Afryki ,ale używane jest na całym świecie. Można je gotować, smażyć lub piec. Smakuje jak połączenie ogórka z kalarepka i kabaczkiem:) Jest przepyszne. Połączyłam z żółtą cukinią, kabaczkiem, pieczarkami kasztanowymi , pomidorkami. Wyszło : leczo, ale jakie pyszne leczo! Gorąco polecam.dudhi + apple potatoes (2)

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki 300 g – użyłam apple potatoes
  • cukinia żółta 1 szt
  • kabaczek 1/2 szt
  • koperek 1 pęczek
  • dudhi 1 szt
  • pomidory 3 szt
  • marchewka 1 szt
  • pieczarki kasztanowe 200 g
  • sok pomidorowy 300 ml
  • olej 50 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy 2 małe

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić w grubsze talarki. Cukinię w kostkę. Połowę kabaczka w plastry a następnie w większą kostkę. Marchewkę oskrobać , pokroić w talarki. Dudhi obrać – skórka jest dość twarda i pokroić w dowolnej wielkości kostkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać 50 ml oleju. Dodać ziemniaki, podsmażyć. Następnie dodać cukinię i kabaczek. Całość podsmażać około 10 minut. Przełożyć ( wraz z wytworzonym sokiem i resztkami oleju) do większego garnka. Dodać pozostałe warzywa, przyprawy oraz sok pomidorowy. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw. Smacznego:)

dudhi + apple potatoes (11)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s