a’la risotto z borowikami

Sezon grzybowy w pełni, dlaczego więc nie połączyć mojej ulubionej kuchni włoskiej z polska? Risotto wyszło przepyszne, zastanawiałam się co do niego podać, ale samo w sobie jest tak bogate w smaki, że nie potrzebuje żadnego towarzystwa.  Polecam. risotto z borowikami

SKŁADNIKI:

  • Ryż arborio 500 g
  • borowiki suszone 2 garstki ok 100 g
  • cebula szalotka 1 mała
  • masło 2 łyżki
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Borowiki zalać wodą ok 1 l. i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować, ostudzić i pokroić w mniejszą kostkę. Wodę w której gotowały się grzyby zostawić. Szalotkę obrać i bardzo drobno pokroić. W głębszej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać ryż. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć, Gdy ryż zacznie „skwierczeć ” na patelni dodać odrobinę wywaru z gotowanych grzybów. Gdy ryż wsiąknie wywar, dolewamy kolejną porcję. Przy ostatniej porcji dolewanego wywaru dodajemy sól, pieprz, łyżkę masła oraz pokrojone grzyby. Dokładnie mieszamy. Smacznego:)

3 thoughts on “a’la risotto z borowikami

Dodaj komentarz