Sezon grzybowy w pełni, dlaczego więc nie połączyć mojej ulubionej kuchni włoskiej z polska? Risotto wyszło przepyszne, zastanawiałam się co do niego podać, ale samo w sobie jest tak bogate w smaki, że nie potrzebuje żadnego towarzystwa. Polecam.
SKŁADNIKI:
- Ryż arborio 500 g
- borowiki suszone 2 garstki ok 100 g
- cebula szalotka 1 mała
- masło 2 łyżki
- sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Borowiki zalać wodą ok 1 l. i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować, ostudzić i pokroić w mniejszą kostkę. Wodę w której gotowały się grzyby zostawić. Szalotkę obrać i bardzo drobno pokroić. W głębszej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać ryż. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć, Gdy ryż zacznie „skwierczeć ” na patelni dodać odrobinę wywaru z gotowanych grzybów. Gdy ryż wsiąknie wywar, dolewamy kolejną porcję. Przy ostatniej porcji dolewanego wywaru dodajemy sól, pieprz, łyżkę masła oraz pokrojone grzyby. Dokładnie mieszamy. Smacznego:)
zjadłabym z przyjemnością 🙂
ja także bym zjadła!:)
Uwielbiam! Brzmi i wygląda rewelacyjnie! Zrobię na 100% :))