Burgery z kozim serem

Po oglądnięciu któregoś tam odcinka Masterchef, łaził za mną i łaził. W przerwie między wykładami wybrałam się nawet do Ember Lounge , który chwalił się swoja „pyszna” kartą. Zamówiłam. 3,49 funciaka to nie jest jakiś olbrzymi wydatek, ale spodziewałam się choć kawałeczek zieleniny. Nic z tego! Sucha buła i mięso smażone na głębokim tłuszczu plus troszkę ketchupu i majonezu. Wzięłam kęsa i zostawiłam – co jest bardzo dziwne w moim przypadku, bo ja raczej jadam wszystko. Dobrze, że dołożyli sporą porcję frytek, którą zatkałam się strasznie:) Postanowiłam wtedy zrobić domowe burgery. Tak od A do Z. Upiekłam nawet swoje bułeczki. Jak ktoś zabierze robienie ich, proponuje dwa razy przemyśleć grubość burgera. Moje były zbyt grube, myślałam , że da się je spłaszczyć jak te z MC, ale nic z tego. Upaćkałam się jak dziecko. Połączenia sera koziego,  mięsa, rukoli, roszpunki i ciepłego świeżego pieczywa – idealne. Polecam:)burger z kozim serem (14)

SKŁADNIKI:
  • bułki:
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 300 ml
  • sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
  • mięso wołowe 600 g
  • cebula szalotka 2 szt
  • musztarda Dijon 2 łyżeczki
  • sól pieprz do smaku
  • żółtko 1 szt
  • pomidor 1 szt
  • ogórek 1/2 szt
  • mix salat – po garstce na każdego burgera
  • ser kozi 100 g
  • sos:
  • ketchup 2 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Bułki: Mąkę oraz mąkę krupczatkę wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soli oraz 1 1/2 łyżeczki drożdży i wymieszać. Do składników suchych stopniowo dodawać ciepłą wodę, następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przełożyć do czystej miski lekko posypać mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość( ja zostawiam ciasto na ok 2 godzinki). Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolnej wielkości kawałki. Ja potrzebowałam dużych bułek, więc kawałki były spore. Uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układać na papierze lub tacce do pieczenia. Pozostawić na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp 180 stopni. Burgery: mięso mielone przełożyć do miski, dodać zmieloną szalotkę, sól , pieprz , musztardę Dijon oraz żółtko. Dokładnie wymieszać lekko ubijając mięso, tak aby wszystko ładnie się powiązało. Formować kotlety, moje były dość grube, ok 3 cm. Następnym razem zrobię cieńsze- ciężko było ugryźć:) Burgery smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blaszkę , ułożyć na mięsie plastry sera koziego i wstawić do piekarnika na 5 minut , temp 180 stopni. sos: ketchup , musztardę oraz majonez wymieszać ze sobą. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół, posmarować sosem, ułożyć garstkę sałaty- u mnie rukola, roszpunka i szpinak, następnie mięso z serem i warzywa. Polać z wierzchu sosem i przykryć 2 połową bułki. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook

 

Advertisements

3 thoughts on “Burgery z kozim serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s