Sakiewki z mozzarellą i kurkami

Nie wiem jak to możliwe , ale z wszystkich dan na świecie Jakub i teściu najbardziej lubią schabowe. Lubię i ja, ale niezbyt często. Na ostatnią niedzielę zażyczyli sobie właśnie kotlety. Musiałam jednak coś pokombinować i dodałam plastry mozzarelli. Otoczyłam dwukrotnie w jajku i bułce, panierka wyszła grubsza a ser nie rozlał się. Podałam z sosem kurkowym i szparagową. Co wyszło? Pysznie! Polecam:)

sakiewki z mozzarella i kurkami

SKŁADNIKI:
  • sznycle wieprzowe 8 szt
  • mozzarella biała 2x125g
  • sól pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Sznycle wieprzowe opłukać i osuszyć. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. U mnie wyszło 16 plasterków. Na mięsie układać po 2 plastry sera , składać na pół i spiąć wykałaczką. Przygotować 2 pojemniki. W pierwszym roztrzepać jajko, do drugiego wsypać bułkę tarta. Każdy kawałek mięsa obtaczać w jajku i bułce, powtórzyć jeszcze raz , panierka będzie grubsza i ser nie wypłynie. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Ja dodatkowo podpiekam je w piekarniku przez 10 minut. Wtedy mam pewność, że nie będą surowe w środku. Podałam z sosem kurkowym. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s