Włoskie wegetariańskie gołąbki

Taka moja odmiana tradycyjnych gołąbków. Zamiast kapusty białej – kapusta włoska, jak dla mnie delikatniejsza. Zamiast ryżu, kasza gryczana i pieczarki. Wyszło pysznie zupełnie inaczej. Polecamgołąbki

SKŁADNIKI:
  • kapusta włoska 1 szt
  • pieczarki 250 g
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • masło 2 łyżki
  • bulion grzybowy 1 kostka
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kostki grzybowej. w tym czasie sparzamy kapustę włoską i oddzielamy liście. pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do pieczarek. doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy drugą łyżkę masła. całość dokładnie mieszamy. liście kapusty wypełniamy farszem , około 2 łyżek stołowych. zawijamy jak krokiety. na dno garnka kładziemy 2-3 liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( do połowy garnka) , doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i tak dusimy 30 minut. po tym czasie gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 30 minut w temp 150 stopni( z termoobiegiem). podawać z sosem grzybowym. Smacznego:)
gołąbji1
polub_nas_na_facebook
Reklamy

10 thoughts on “Włoskie wegetariańskie gołąbki

  1. Pingback: gołąbki inaczej, czyli kasza gryczana, pieczarki i sos grzybowy | Kitchen pleasures and disasters

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s