Paprykowy mintaj na szpinaku

Po moich ostatnich mało dietetycznych roladkach przyszedł czas na zdrowszą kuchnię. Mintaj mógłby być grillowany, ale jeszcze nie dorobiłam się odpowiedniej patelni. Lekko podsmażony na oliwie z oliwek. Oprószony pieprzem cayenne – gdzieś wyczytałam , że hamuje on apetyt i jest bardzo zdrowy i oczyszczający dla organizmu. Do szpinaku dodałam imbiru – zupełnie przez pomyłkę, ale zupełne odmienił smak sosu. Połączenie wyszło idealne. Gorąco polecam:) mintaj1 (7)

SKŁADNIKI:
mintaj świeży 1/2 kg
pieprz cayenne
papryka mielona słodka
sól, pieprz
sos:
szpinak mrożony 300 g
czosnek 2 ząbki
śmietana rzadka 300 ml
mozzarella żółta tarta 100 g
sól pieprz do smaku
imbir mielony

PRZYGOTOWANIE:

Zamrożony szpinak przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozmrożenia. Następnie dolać rzadkiej śmietany i wymieszać. Dodać sól, pieprz oraz imbir mielony. Zacząć od szczypty każdego składnika. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień do minimum- tak aby sos tylko „bulgotał”. Rybę pokroić w ok 4 cm paski. Opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ze jednej strony posypać cayenne oraz papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę od strony „paprykowej” i smażyć ok 2 minuty. Następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ok 3-4 minut. W tym czasie dokończyć sos: do szpinaku dodać mozzarelle żółta tartą i mieszać do momentu roztopienia sera. Ewentualnie doprawić do smaku. Szpinak przełożyć na talerz , na nim układać kawałki ryby. Smacznego:)

 

polub_nas_na_facebook

Reklamy

One thought on “Paprykowy mintaj na szpinaku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s