Leśna tarta z custard i crumble

Jeżeli napiszę , że zrobiłam ją sama to będę w niezłych tarapatach. Kasiu dziękuję , że mogłam Ci pomóc 🙂 Pomysł na tartę powstał podczas wczorajszych zakupów. Zobaczyłam borówki i jeżyny i już wiedziałam , że połączenie tego będzie znakomite. Tarta rozpływa się w ustach. Najlepsza na ciepło!!! Polecam:)

leśna tarta

 

SKŁADNIKI:
  • 1 gotowy podkład
  • krem custard:
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • miąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • crumble:
  • 100 gram mąki pełnoziarnistej
  • 50 gram masła
  • 30 gram brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 garść borówki amerykańskiej
  • 1 garść jeżyn
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko – 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty Przygotować crumble: Mąkę, masło, cukier brązowy i waniliowy wymieszać i zagnieść tak aby powstała jednolita masa. Borówki oraz jeżyny umyć i osuszyć. Do gotowego spodu wyłożyć custard, na nim owoce i posypać przygotowanym crumble. Piec 30 minut w temp 280 stopni- do momentu aż crumble będzie lekko brązowe. Smacznego:)

leđna tarta

polub_nas_na_facebook

Advertisements

2 thoughts on “Leśna tarta z custard i crumble

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s