Tarta francuska z bekonem

Takie dania nazywam przeglądem lodówki. Ciasto francuskie zawsze mam w zamrażarce , bo nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. A reszta składników to jakieś pozostałości zakupowe:) Tym sposobem można nakładać farsz z czego tylko chcemy. Może wersja wege? Najlepiej jeść natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika, ser idealnie rozpływa się w ustach pod lekko chrupkim bekonem. Podzieliłam się tartą z Jakubem choć z chęcią zjadłabym całą sama:) Polecam.

tarta z bekonem

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie 1 szt
  • bekon 250 g
  • pieczarki 250 g
  • ser żółty 6 plastrów
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Majonez i przecier pomidorowy wymieszać, powstałym dipem wysmarować ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki ( ja nie obieram ze skórki) podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem ząbku czosnku. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Bekon pokroić dołożyć do pieczarek – delikatnie zarumienić. Na cieście z sosem ułożyć plastry sera żółtego, następnie wyłożyć farsz. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Advertisements

2 thoughts on “Tarta francuska z bekonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s