Gnocchi z pesto, szpinakiem i parmezanem

Gdybym miała więcej czasu, pewnie gościłyby na moim stole przynajmniej raz w tygodniu 🙂 Niestety nie jest to danie w 5 minut, ale warte każdej minuty czekania. Polecam.

gnocchi
SKŁADNIKI:

  • gnocchi:
  • ziemniaki po obraniu 300g
  • jajko 1 szt
  • mąka 30g
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pesto:
  • szpinak świeży 2 garście
  • fasolka szparagowa ok 10 szt
  • orzechy nerkowce 3 łyżki
  • parmezan tarty 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 30 ml
  • dodatkowo:
  • fasolka szparagowa 10 szt
  • szpinak świeży 1 garść
  • parmezan lub inny twardy ser w kawałku 100g
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać – aby ciasto było puszyste. uformować kule, następnie dzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie. Przygotować pesto : do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować. Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie wraz z łyżka masła , po ok minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto , dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s