Kurczak z miodem na marchewce

Jest to jedno z tych dań , które nie wymaga zbyt wielkiego wkładu pracy a nie ma możliwości żeby komuś nie smakowało. Sama nie jestem ogromna fanką mięs na słodko, ale w tym przepisie ta jedna łyżeczka miodu robi ogromną różnicę. Nie wnika w mięso a jedynie tworzy lekką powłoczkę na skórce kurczaka:) Zdarzyło mi się używać mrożonych marchewek w kostce, później wystarczy lekko zaciągnąć niezdrową mąką i mamy idealny dodatek. Tak więc przygotowanie mięsiwa to 10 minut , max 10 minut! Reszta to wstawienie do piekarnika , zapiec i gotowe. Polecam:)

kurczak z miodem na marchewce (8)

SKŁADNIKI:
  • Baby carrots- marchewki młode 250 g
  • nogi z kurczaka 4 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka mielona słodka 2 łyżeczki
  • sól pieprz 1 szczypta
  • miód 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Nogi z kurczaka oczyścić, przekroić na pół , opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać papryką mieloną słodką, solą , pieprzem, polać olejem oraz miodem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. W tym czasie opłukać marchewki , przełożyć do naczynia w którym będziemy piec mięso. Paprykę zieloną i czerwoną oczyścić z pestek , pokroić w większą kostkę, ułożyć na marchewce. Na warzywa ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ja kurczaka podałam z kuskusem. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Advertisements

2 thoughts on “Kurczak z miodem na marchewce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s