Tort karpatka z nutellą

Karpatka to ulubione ciasto Jakuba. Karpatka to ciasto , które musiałam zrobić ze 20 razy nim się nauczyłam. Nawet te z pudełka nie wychodziła. Niejednokrotnie dzwoniłam do koleżanki Joaśki, żeby mi wytłumaczyła co dalej mam robić. Na karpatce zdarłam super garnek Tefala, bo przecież było napisane, gotować i miksować jednoczenie. Karpatka to była moja zmora. Do czasu, wszystkiego człowiek może się nauczyć. Nutellę kupiłam dla córy, bo właśnie jest na etapie -nie będę jadła śniadań, ale i to nie pomogło. Widziałam, że luby się do niej przysiadł, ale z jego uczuleniem na orzechy i czekoladę, nie mogłam pozwolić by zmienił się w skorupiaka 🙂 3/4 karpatki zjedliśmy za jednym posiedzeniem. Resztę wstawiła mądra głowa do lodówki, tuż koło sałatki z brokułem. Niestety dziś karpatka pachniała brokułem i czosnkiem, ehhhh…. Polecam:)tort karpatkowz

 

SKŁADNIKI:

Ciasto
150 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
nutella 1 łyżka

Krem budyniowy
0,5 l mleka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 żółtko
150 g masła
nutella 1 łyżka

dodatkowo
nutella do zdobienia

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto:
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę , energicznie mieszamy, do momentu, aż ciasto stanie się jędrne, stworzy tzw kulę i z łatwością będzie odchodzić od ścianek garnka. Zostawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski i miksujemy dodając pojedynczo jajka. Na papierze do wypieków rysujemy 3 kręgi. Moje wielkości tortownicy 20 cm. Na 2 z nich nakładamy ciasto i ładnie formujemy. Ważne żeby nie nakładać zbyt grubej warstwy, bo ciasto podczas pieczenia mocno się pofaluje. Do ciasta które pozostało w misce dodać 1 łyżkę nutelli. Wymieszać i również wyłożyć na papier. Wstawić do nagrzanego piekarnika 210 stopni i piec 18-20 minut.
Krem:
W 3/4 szklanki mleka rozmieszać mąki, Pozostałe mleko zagotować wraz z żółtkiem oraz miąższem 1 laski wanilii. Gdy mleko się zagotuje dodać pozostałe mleko. Cały czas mieszać, masa szybko gęstnieje. Gotować jeszcze chwilkę aby nie było grudek. Pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń miksować stopniowo dodając po łyżce miękkiego masła. Masa powinna być gęsta i bez grudek.
Na talerzu ułożyć pierwszy blat karpatkowy, posmarować nutellą, nałożyć krem, kolejny blat nutellowy i krem, ostatni blat karpatkowy i pozostały krem. Wierzch udekorowałam nutellą. Wstawić do lodówki na minimum godzinkę. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Reklamy

5 thoughts on “Tort karpatka z nutellą

  1. Karpatka to zdecydowanie niedoceniane i zapomniane ciasto w dzisiejszych czasach. Jeszcze kilka lat temu pieklam ja ze 2 razy w ciagu miesiaca..a teraz? Nawet nie pamietam, kiedy ostatni raz ja jadlam 😦
    Nigdy nie robilam tego ciacha w okraglej formie- super pomysl 😉
    Twoja nuttellowa wersja baaardzo mi sie podoba! 😀
    I ten krem budyniowy z wanilia ❤ Cudenko 🙂

    A co do przepisu : Napisalas, zeby ciasto rozsmarowac na cienka warstwe. Ale czy w karpatce nie chodzi wlasnie o te fale, tudziez gory (stad Karpatka)? 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s